Personalia

Als dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder ben ik van kinds af aan grootgebracht met de Italiaanse keuken. In die tijd, toen Italiaanse levensmiddelen zoals pesto saus, Italiaanse ham en Parmesaanse kaas enkel te verkrijgen waren in speciaalzaken in het Brusselse en niemand gehoord had van Tiramisù of Carpaccio, kwamen er bij ons thuis enkel Italiaanse bereidingen op tafel.

Mijn moeder bereidde met veel zorg gerechten uit een driedelig Italiaans kookboek dat mijn pa voor haar uit Italië had meegebracht. Want een kant en klare pasta maaltijd waarbij je enkel zakjes saus moet aanlengen met water, en de verpakte kaas in de verste verte niets te maken heeft met Parmesaanse kaas, kwam bij ons thuis niet in huis.

Mijn passie voor de Italiaanse keuken beperkte zich in die tijd enkel tot het met smaak verorberen van toen in België haast onbekende smaakmakers. Ieder jaar zag ik met veel plezier uit naar de zomervakantie aan de Bloemenrivièra, waar ik bij mijn tante, die achter het fornuis stond van haar eigen restaurant, gnocchi met pesto verorberde, of kleine gefrituurde verse inktvisringetjes, of gefrituurde courgettebloemen, of gevulde paprika’s en courgettes volgens het geheime recept van mijn tante leerde bereiden.

Door de jaren heen ben ik me beginnen verdiepen hoe deze overheerlijke recepten te bereiden : In Rome stond ik aan het fornuis samen met mijn tante en leerde zo de smaken van kennen van de Romeinse keuken. Via telefoonkookles (in die tijd was er nog geen sprake van Whatsapp of Skype), leerde ik van mijn tantes uit Ligurië tenslotte, hoe ik o.a. overheerlijke gefrituurde courgettebloemen moest maken. Al snel leerde ik het verschil tussen de milde, geparfumeerde Ligurische keuken en de pittige gekruide smaken van de Romeinse keuken.

Mijn kookpassie werd pas helemaal compleet na mijn intrede bij een Amerikaanse firma die multifunctionele keukenrobots, blenders, food processors en andere hoogwaardige kleine elektrotoestellen, produceert.Het regenachtige klimaat in België maakte het me mogelijk om zaterdag en zondag te experimenteren in de keuken. Menig Belg bakt een cake, een taart, of pannekoeken voor de kinderen. Ik daarentegen verdiepte me die druilerige dagen in het bereiden van de verzamelde familierecepten. En zo kwamen mijn eigen bereidingen aan de oppervlakte en gaf ik een persoonlijke twist aan de familierecepten.

In mijn kooksessies ziet u hiervan het resultaat.

Ik nodig je dan ook van harte uit!